Overslaan naar inhoud

Energiecoach Erik Schuiling

Erik woont samen met zijn vrouw in een monumentale boerderij met ruime tuin in Oosterwolde. “We hebben paarden, schapen, honden en katten. Een moestuin met bijvoorbeeld aardappels, bonen, sla, rode bieten en andijvie. En een weiland met fruitbomen zoals appels, peren en pruimen. Ik ben nu drie jaar met pensioen, en gelukkig maar. Want er is hier altijd wat te doen!” Tuinieren is er bij Erik met de paplepel ingegoten. “Mijn vader was veehouder in Drenthe, daar hadden we ook een grote tuin. Ik mocht een eigen stukje tuin hebben en dingen zaaien. Dat vond ik erg leuk.”

Erik is al een aantal jaar tuincoach en hij helpt inwoners van de gemeente Oldebroek met het klimaatbestendiger maken van hun tuin. “De meeste mensen willen een onderhoudsvriendelijke tuin en kiezen dan voor tegels. Je veegt het aan, haalt de onkruid weg en klaar ben je. Maar als je kijkt naar de temperaturen van afgelopen weken, dan is het in zo’n tuin 7 à 8 graden warmer. In een wat groenere tuin zit je dan een stuk fijner. Bomen geven bijvoorbeeld schaduw, maar de grond neemt ook water op. Dat verdampt en maakt de tuin koeler. Ook geeft groen automatisch meer biodiversiteit want er komen bijvoorbeeld vogels, vlinders en bijen in je tuin. Daarnaast voelen mensen zich ook echt fijner en gezonder in een groene omgeving.”

“Als je niet weet waar je moet beginnen, begin dan met de bodem. Het is net zoals een pizza, de bodem moet goed zijn. Je kunt wel alleen tegels wippen, maar als de grond niet goed is heeft het geen kans van slagen. Hoe je weet of je gezonde grond hebt? Als je met het spitten van de tuin wormen tegenkomt, dan zit je goed. Wormen maken de gangen in de grond, waarmee ze zorgen voor het watertransport in de bodem. Een hele belangrijke functie dus!”

Naast wormen in de grond, zijn insecten ook een teken van een gezonde tuin. “Ik adviseer vaak inheemse planten, maar ook wel cultuurvariëteiten die aantrekkelijk zijn voor insecten. De inheemse planten bloeien op die bepaalde momenten, van nature, dat de insecten het nodig hebben. Ze hebben zich in de loop der eeuwen op elkaar afgestemd. Bijen houden bijvoorbeeld van salvia’s en vingerhoedskruid en vlinders, de naam zegt het al, komen graag bij de vlinderstruik.”

Erik krijgt de meest uiteenlopende vragen als tuincoach en vindt het vooral leuk om mensen bewust te maken van alle mogelijkheden. Erik: “Ik zie vaak eyeopeners tijdens mijn gesprekken. Soms doen bloemen en planten het bijvoorbeeld niet goed. Vaak blijkt het te liggen aan de bodem, die is dan te droog. Een oplossing is dan om de regenpijp af te koppelen. Dat is een vrij simpele, goedkope oplossing met direct resultaat. Tijdens zo’n gesprek bespreken we ook wat de mensen dan met dat water gaan doen. Sla je het op in een regenton, of laat je het via de regenpijp naar je tuin vloeien. Misschien wel met een gootje, dat ziet er hartstikke leuk uit!”

Maak direct een afspraak met Erik

Afspraak maken 

Meer informatie?

Wilt u lid worden of als vrijwilliger een bijdrage leveren aan onze coöperatie?

Neem contact op